Nogle af barndommens kulturbaskere

Kulturhistorie serveret i romanform

Da jeg var barn, læste jeg 'Ungerne i Bjørnegade 5' og fik et levende billede af dagliglivet i 1800-tallets Nyboder. Jeg fulgte spændt moderens forsøg på at bestikke inspektøren med en fuldfed spiseklar and, så sønnen, Obaldo, kunne rykke med op i næste klasse. Det lykkedes. (Undskyld hvis jeg spoilede her). Men børn er børn og de lavede alskens skarnsstreger, så selv med en mor der passede godt på dem, undgik de ikke den strenge fader. 'Det summer op', sagde han med jævne mellemrum, og jeg gyste med børnene og gruede for regnskabets time om lørdagen, hvor børnene blev korporligt afstraffet. En tid der var domineret af den sorte skoles udenadslære, lærerautoritet og retten til at prygle børn.

Laura-bøgerne inspirerede mig så meget, at jeg digtede videre på fortællingerne og selv blev nybygger. Jeg byggede en prærievogn (en opstilling af 4 spisebordsstole i to rækker), overtalte min bror til at lægge sig om bag i prærievognen, så han kunne hvile, mens jeg, faderen, kørte det næste lange stykke. Da vi skulle slå lejr for natten, gik jeg ud for at vække min bror, som jeg vistnok havde tildelt rollen som Laura, men han var for længst smuttet ud af den kedelige prærievogn - og havde fundet nogle andre at lege med.

Jeg fulgte åndeløst hittebarnet Remi i sin søgen efter sin rigtige familie og oplevede på nærmeste hold et gøglerliv i 1700-tallets Frankrig. Læste bøger om børn, der boede i Cornwall og fik beskrevet den barske natur, havet og den forrevne kyst. Så var der forældreløse Heidi, der boede hos sin bedstefar på sæteren i Alperne og Puk på den gammeldags kostskole.

Alt sammen meget forskellige fortællinger der, ved siden af selve historien, leverer troværdige billeder af andre tider, miljøer eller steder. Det er den slags bøger, der kommer på siden her.

Øvrig kulturhistorie.

Her er også plads til titler, der ikke er er romaner, blot det er bøger, der udvider min kulturelle horisont på en eller anden vis.   

I princippet kunne jeg anmelde mit læderindbundne leksikon fra 1949. (Vor tids leksikon, Aschehoug Dansk Forlag.) Alene måden viden formidles på er et stykke kulturhistorie.  

 

Den store bandebog, Nanna Kalinka Bjerke & Lars Thorstensen, Gads, 17.12.2019

Forlaget skriver blandt andet:

Velkommen til DEN STORE BANDEBOG med alt, hvad den indebærer. Du læser med på eget ansvar, og fra det øjeblik du åbner bogen, må du selv ligge og rode med, hvordan du bruger den. DEN STORE BANDEBOG handler om de bandeord, skældsord og slangord, der hele tiden kryber ind i vores sprog. Hvis ordene findes derude, er de nok med herinde, og nu får du dem serveret på et sølvfad. For hvad ved du egentlig om alt det, du går og lukker ud? Formodentlig ikke en hel masse, vel? Du gør det bare, fordi det lyder sejt. Men hvis du kan holde din kæft et øjeblik, så vil vi gerne give dig en bedre fornemmelse for sprog. Vi elsker selv det forbudte, forbandede, forpulede og fordømte sprog. 

Mies Bogrum siger: 

Underholdende og sine steder hysterisk morsom bog skrevet til unge om bandeord. Der er også et interessant kapitel om hvem, der må sige hvad til hvem!   

Mies bogrum siger: Gå for helvede ikke glip af kejserens fucking nye klæder udsat for forkert brug af alverdens eder:-)

Hvad fanden er et bandeord, Thomas Brunstrøm, Carlsen, 23.03.2021

Forlaget skriver:

Thomas Brunstrøm, forfatteren til de populære bøger om Sallys far, har skrevet en hylende morsom bog om alle de grimmeste, grummeste og værste ord , du kan forestille dig. Her er alt, du skal vide om bandeord, skældsord og forbudte tegn. Læs blandt andet om bandeordenes historie, de mest brugte bandeord og udtryk og bandeord i andre lande. Og så lærer du endda, hvordan du selv opfinder dine helt egne bandeord! Gennemillustreret af Bjørn Nørbo Andersen. Fra ca. 7 år. 

Mies Bogrum siger:

Forklaring er bedre end forbud, og her er en farbar vej gennem bandejunglen. Og så skriver Brunstrøm den slags bøger, der også er sjove for den voksne at læse højt. (Gå endelig heller ikke glip af Sally-bøgerne til børn fra 4-8 år ca. ) 

Bandeord for børn - Børnebanden :-)

Vindens skygge, Carlos Ruiz Zafon, Gyldendal, 10.08.2004

Forlaget skriver blandt andet:

Drengen Daniel Sempere kommer i 1945 tilfældigt i besiddelse af en sjælden bog Vindens skygge skrevet af forfatteren Julián Carax, hvis skæbne fortaber sig i den spanske borgerkrigs og glemselens tåger. Daniel sætter sig for at kaste lys over mysteriet, men det viser sig dog hurtigt, at det ikke bliver nemt at udrede trådene i et net spundet af lige dele intriger, mord, ulykkelig kærlighed og rendyrket had.

Opklaringsarbejdet vanskeliggøres bl.a. ved, at en mærkelig og faretruende skikkelse, har sat sig for at opkøbe alle eksisterende eksemplarer af Carax' værker. Til gengæld synes alle spor af forfatteren selv ikke-eksisterende. Under jagten på nøglen til gåden får Daniel kærligheden at føle ved sammenstødet med Barcelonas sadistiske politichef, som, drevet af en indædt hævntørst, også jagter Carax. Flere har måttet lade livet i deres forsøg på at dække over forfatterens frygtelige hemmelighed.

"Vindens skygge har det hele... umulig at lægge fra sig fra første ord...er varmblodet som en flamenco, dristig som en toreador." 

Mies bogrum siger:

En magisk stemningsmættet bog. Læs den også blot for turen gennem Barcelonas gader.

Smuk og mystisk. En af de bøger, der bør forefindes i enhver boglade. Giv dig god tid til læsningen.

En anden gren, Jesper Wung Sung, Rosinante, 01.09.2017

Forlaget skriver:

Jesper Wung Sung skriver her for første gang om sine oldeforældre i romanform ... En kærlighedshistorie, en fortælling om at brænde sine broer og følge et andet menneske, en anden vej. I 1902 åbner Tivoli dørene for en eksotisk og spektakulær udstilling. Blandt parkens forlystelser kan man opleve ægte kinesere. De er kommet direkte fra Canton, Shanghai og Hong Kong. Man kan se dem arbejde, tilberede mad og underholde, og i programmet står der, at det er ”aldeles forbausende og grænser til det utrolige, hvad en Kineser kan udholde af legemlige Pinsler”. Blandt kineserne er San Wung Sung. Blandt gæsterne Ingeborg Danielsen. San og Ingeborg vækker skandale. Kvinder, der omgås kinesere, er halvkvinder. Det kan Ingeborg læse i avisen, det får hun at vide af sine nærmeste. Men Ingeborg er Ingeborg, og det er på grænsen til det utrolige, hvad hun kan udholde for den mand, hun har forelsket sig i, ordløst og intenst.

Mies bogrum skriver:

Fantastisk at få lov at opleve, dufte, og mærke stemninger fra 1900-tallets København. Her får du en rundtur på indre Nørrebro med søerne, Tivoli, og indre København som det tog sig ud dengang. Man kan næsten høre folks tale i gaderne.  Sproget kører lidt tungt, og romanen er næsten blottet for humor, men på mystisk vis løfter det fortællingen og gør det historiske sus mere effektivt - en stærk historie, jeg ikke ville have undværet.

Jesper Wung Sung har pustet liv i et lille stykke kulturhistorie fra 1900-tallets København.

1793 af Niklas Natt och Dag, 05.04.2019, Rosinante

Forlaget skriver (i store træk):

Stockholm 1793. Der er nu gået mere end et år, siden kong Gustav III’s død. Friherre Gustaf Adolf Reuterholm har reelt overtaget regeringsmagten og holder landet i et jerngreb. Den gamle konges død har efterladt et magttomrum. Ingen stoler længere på nogen, og overalt trives mistro og paranoia. Da man finder et mishandlet lig i en ildelugtende sø på Södermalm, hvor byens værste affald ender - et lig uden arme og ben og kroppen skamferet til ukendelighed - indvilger den tidligere anklager Cecil Winge i at hjælpe politiet en sidste gang. Tiden er knap, for Cecil Winge er hårdt ramt tuberkulose, og vinteren er på vej, den værste i ti år. Han får uventet hjælp af den enorme, enarmede soldat, der bugserede liget ud af vandet. Men snart er de fanget i et spind af mørke hemmeligheder og afskyvækkende ondskab, med tråde helt op til samfundets øverste spidser.

Mies bogrum siger:

Uhumsk, stinkende, makaber, bizar og ond fortælling, fyldt med dødelige sygdomme, vold og ekstreme overgreb. Hvorfor så læse den? Fordi man får et troværdigt nedslagsbillede af Stockholm i 1793. Det er tydeligt, at forfatteren har lavet grundig research og sprog og kulisser fremstår overbevisende. At han så selv er af gammel adelsslægt, der kan dateres tilbage fra 1200-tallet er et andet godt argument for mig. Som kuriosum: jeg slog en af bygningerne op, som nævnes i bogen og fandt ud af, at den endnu ikke var bygget på det tidspunkt (1793) men forfatteren skriver faktisk om dette i sit efterord, at han undtagelsesvis havde ladet det eksistere før tid - han havde overvejet at lave kildehenvisninger også, men at det ville føre for vidt i en skønlitterær roman :-) Derfor :-) 

 

En rigtig kulturbasker. En nødvendig historie om en anden tid. Dog synes jeg, at den sine steder var unødvendig bizar og at forfatteren får lidt for travlt til sidst. Men jeg er meget imponeret af sprog, fortællestil og den grundige research. En stærk læseoplevelse.